Podmíněné propuštění z výkonu trestu odnětí svobody po 1. 10. 2020

Aktualizace: 18.10.2020 – 11: 15 hod

Již 15 dní platí novela trestního zákoníku, kde mj. došlo k novele § 88 TrZ., který se právě týká podmíněného propuštění z výkonu trestu.

Platné změny v § 88 TrZ. naleznete ZDE:
Nové změny v §§ TrZ. naleznete ZDE

S ohledem na skutečnost, že se jedná o relativně zásadní změnu, pokusím se některé změny popsat co zcela nejjednodušeji, formou otázek a odpovědí, tak jak je Spolek Šalamoun dostává.

Úvodem, podmíněné propuštění je nenárokový právní institut, což znamená, že závisí na vůli soudu, zda odsouzeného podmíněně propustí či nikoliv, což v praxi znamená, že po vykonání 1/3, 1/2 či 2/3 trestu nebudete automaticky propuštěn na svobodu.

O podmíněním propuštění rozhoduje jen a výhradně soud.

OT: Týká se tato změna odsouzených, kteří jsou již nyní ve výkonu trestu?

SŠ: Samozřejmě týká, nově mohou odsouzení, kteří splňují podmínky (ZDE) požádat již po uplynutí 1/3 vykonaného trestu. Rozdíl v novele TrZ je v tom, že dříve mohli po uplynutí 1/3 trestu žádat pouze odsouzení za přečin a nově i za zločin vyjma uvedených. (ZDE)

OT: Která rozhodující kritéria jsou zda podmínky splňuji?

SŠ: Kritéria jsou uvedena právě v § 88 TrZ (ZDE) a zejména akcentujeme odst. 1 písm. b) bod. 6
„a který dosud nebyl ve výkonu trestu odnětí svobody,
“ tzn. týká se výhradně tzv. prvotrestů.

OT: Přítel má několik podmínek, ale je poprvé ve výkonu trestu, tyká se jej i možnost 1/3 podmíněného propuštění?

SŠ: Dle našeho názoru ano. Dikce § 88 TrZ. hovoří pouze o podmínce (vyjma dalších), „a který dosud nebyl ve výkonu trestu odnětí svobody“

OT: Byl jsem odsouzen za plánování vraždy, kde nebyl zmařen lidský život, týká se mě možnost 1/3?

SŠ: Dle našeho názoru netýká, dle dikce § 88 odst. 1 písm. b) bod. 6 „kterým byla nebo měla být způsobena smrt.“

OT: Neplatí v novele TrZ o podmíněném propuštění princip retroaktivity?

SŠ: U
trestního práva ale existuje výjimka, prolamující obecný zákaz retroaktivity, zakotvená v českém právu už v čl. 40 odst. 6 Listiny základních práv a svobod, která stanoví, že pozdější trestní zákon se použije vždy, pokud to bude pro pachatele příznivější, což jak patrno nepochybně je.OT: Dostala jsem nabídku: „Díky našim odborníkům a správně sepsané žádosti máte vysokou šanci na zkrácení trestu odnětí svobody“ od advokátní kanceláře?

SŠ: O podmíněném propuštění vždy rozhoduje jen a jen soud u místně příslušné věznice, kde vykonáváte trest. Z našich zkušeností jsou rozhodné, pro rozhodnutí soudu fakta o „polepšení“ v rámci výkonu trestu tj. plnění programu zacházení, pochvaly, zajištění bydlení, zaměstnání a vůle náhrady škody, či další garance. Žádost o PP nemá žádné zásadní formální záležitosti a jistě vám s jejím sepsáním pomůže např. sociální pracovník, či vychovatel.

OT: Jak budou nově propouštěný přečiny?

SŠ: I v tomto je novela průlomová, protože již není žádná lhůta (ZDROJ), kdy důležitá je dikce „Jestliže odsouzený za přečin prokázal svým vzorným chováním a plněním svých povinností, že dalšího výkonu trestu není třeba, může ho soud podmíněně propustit na svobodu i předtím, než vykonal část trestu odnětí svobody vyžadovanou pro podmíněné propuštění podle odstavce 1 „
Hypoteticky vzato, a skutečně existují osoby, které jsou poprvé ve výkonu trestu, může na ně mít výkon trestu takový odstrašující účinek, že mohou být propuštěny hypoteticky i za jeden měsíc.
Máme obavu, že v praxi nebude vůbec využíváno.

OT: Jaká je šance, že ředitel věznice podá žádost o podmíněné propuštění?

SŠ: Velmi malá, z ročenky Vězeňské služby ČR se dozvíte, že v roce 2019 tomu bylo ve 112 případech. (Zdroj)
S ohledem na skutečnost, že novela TrZ. platí od 1. 10. 2020 neexistují žádná data o žádostech, či propuštěných po 1/3 za závažnější trestný čin, než je přečin. Máme důvodnou obavu, že tento institut nebude ze strany soudů, nějak zásadně využíván.

OT: Je rozdíl pří platnosti jednoho zákona v rozhodovací činnosti soudů z hlediska úspěšnosti podmíněného propuštění?

SŠ: Naprosto zásadní. ZDE je přehled úspěšnosti žádostí o PP v různých věznicích. Je celkem patrno, že rozdíl je zcela diametrální, od skoro 60% po 14%. Existuje tzv. podmínečná turistika, kdy vězni, zcela záměrně cestují do jiné věznice, kde je třeba empatický předseda senátu, co nezapomněl mít rád ještě lidi, a kde mají objektivně daleko větší šanci na úspěch.
OT: Jak se připravit na podmíněné propuštění?

SŠ: Za zcela průlomové je nutno označit nález Ústavního soudu. viz např. Zde, kdy celé rozhodnutí naleznete ZDE, který s ohledem na skutečnost, že mezi soudy existuje nejednotnost a libovůle. Ústavní soud podmínky sjednotil ZDE a opravdu doporučujeme každému žadateli o PP, o pečlivé přečtení.

OT: Týká se mě možnost propuštění po 1/3, když jsem byla odsouzena souhrným trestem a jsem poprvé ve výkonu trestu.

SŠ, Ano týká
.
OT: Jaká je úspěšnost podmíněného propuštění v různých věznicích?

SŠ: zde je tabulka úspěšnosti PP v různých věznicích:

Věznice Vyhověno v %
Věznice Rýnovice 16,3
Věznice Vinařice 16,1
Věznice Nové Sedlo 14,7
Věznice Valdice 13,3 !!!Zdroj dat Ministerstvo spravedlnosti České republiky a obase.cz

OT: Byla jsem odsouzená před 3 roky vztahuje se na mě možnost 1/3?

SŠ: Není rozhodné, kdy jste byla odsouzená, protože novela TrZ je pro Vás příznivější a tudíž se na vás vztahuje. Samozřejmě, ale musíte splňovat podmínky (ZDE)

OT: Hraje vliv na podmíněné propuštění osoba předsedkyně (předsedy) senátu, který o mém PP rozhoduje?

SŠ: Bohužel hraje a bohužel zcela zásadní. Jak již bylo uvedeno, existuje tzv. podmínečná turistika, protože jak patrno ZDE úspěšnost PP se zcela diametrálně liší v různé věznici.
Situace je však horší v tom, že se i liší u jednotlivého soudu.
Je veřejným tajemstvím, že u OS v …. mají nápad PP na starosti 2 soudci. Jeden soudce X pustí skoro každého a druhý soudce Y, nepustí skoro nikoho.
Je veřejným tajemstvím, že pokud si odsouzený podá žádost o PP a dle rozvrhu jí dostane soudce Y. Odsouzený žádost vezme zpět a podá jí znovu atd. dokud jí nedostane soudce X, kde má samozřejmě mnohonásobně větší šanci na PP. Nejen mezi soudy, ale i mezi soudci jednoho soudu existuje nejednotnost a libovůle. Ústavní soud proto podmínky sjednotil
ZDE ( pozn. jména soudců jsem anonymizoval)

OT: Když jsem v žádosti o PP po 1/3 neúspěšná, vztahuje se na mě lhůta 6 měsíců, než mohu podat žádost novou?

SŠ: Ne, lhůta 6 měsíců se na vás nevztahuje viz
ZDROJ

OT: Může za mě podat Spolek Šalamoun společenskou záruku?

SŠ: Společenské záruky podává SŠ jen a výhradně u odsouzených u kterých se jejich případem, většinou dlouhodobě zabývá, které zná osobně a navštěvuje je ve věznicích. Je zcela zbytečné v ostatních případech o záruku Spolek Šalamoun žádat❗

❗⛔
Velmi důrazně apelujeme na tu skutečnost, že je nám známo, že existují organizace a spolky, které za úplatu společenské záruky podávají. Tento stav je znám i soudům, v řadě případů to je jeden z argumentů zamítnutí žádosti o PP

V obecné rovině jen velmi těžko přesvědčíte soud o svém „polepšení“ a řádného života na svobodě, když již při PP se jej budete snažit obelstít zárukou prapodivných spolků, či subjektů, které zjevně provozují právní prostituci.

OT: Manžel je ve věznici Kuřim, týká se novela TrZ i věznice Kuřim?

SŠ: Novela TrZ platí samozřejmě pro všechny věznice, a samozřejmě soudy, věznice Kuřim není vyjímkou.

OT: Týká se novela TrZ i mé manželky, která je ve výkonu trestu?

SŠ: Novela TrZ se týká všech odsouzených v ČR.

Přišlo několik stovek individuálních dotazů pomocí zpráv. Spolek Šalamoun neposkytuje, ani nemůže poskytovat profesionální právní pomoc, k tomu jsou určeni výhradně advokáti.
Nejsme schopni odpovídat ani na individuální dotazy, týkající se individuálních případů odsouzených, protože neznáme ani základní data.

Nejsme ani schopni odpovídat na dotazy typu : „Myslíte, že ho soud pustí?“, protože o PP rozhoduje výhradně soud, a co si myslí SŠ je zcela irelevantní,
protože vždy záleží k jakému rozhodnutí dospěje soud.

Spolek Šalamoun

19 komentáře

1. nikola napsal:

dobrý den, souzený člověk za organizovaný zločin nově může žádat o propuštění v 1/3 a nebo pořád v 2/3 ? Nevím, jestli to správně chápu. děkuji

2. Barca napsal:

Dobrý den, druh nastoupil do VT 11.2021 dostak 5let,za (údajně) úmyslné ublížení na zdraví, narazil autem do 2 žen. (Autonehoda)Poškozené měly pohmozdeniny a zlomeninu.Soudem uznána škoda na zdraví je uhrazena,muž ve veznici chodí do práce, plní své povinnosti,je Prvotrest. Má možnost na 1/3? Děkuji za odpověď.

3. Beatá Skowronek napsal:

Dobrý den. Odsouzený nastupil do výkonů trestů 30.8.2021 na dva roky. Prvotrest. Odsouzený za týrání atp. Má šanci na 1/3 polovinu trestů, eventuálně domácí vězení?

4. Eva Musilova napsal:

Dobry den.Muj pritel uz je podminecne propusten uz 7dni,ale stale cekame az ho pusti.Prosim nevite jak dlouho to trva.Moc dekuji za odpoved.Musilova

5. Milan napsal:

Dobrý den chci se zeptat dne 31.7.2021 musím nastoupit do věznice v Hradci Králové za porušení zákazu řízení motorového vozidla na 8 měsíců mužů využít v této situaci možnost předčasného propuštění po 1,3 vykonání trestu? Dekuju předem za odpověď

6. Petr napsal:

Dobrý večer,

dostal jsem souhrnný trest 5 let za zločin úvěrových podvodů jako člen organizované skupiny. Mám nárok na 1/3?

Děkuji

7. Terka napsal:

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat.
    Přítel je prvotrestaný, nastoupil teď v dubnu, dostal 3 roky a je brán jako recidivista.

Nastoupil v čas, než nastoupil do výkonu navštěvoval probační a kurátorku, měl by příslib práce i o bydlení.

Myslíte, že je zde šance na PP na 1/3? 🙂

Děkuji za odpověď, T.

8. Michala napsal:

Dobrý den chtěla bych se zeptat když je po druhé ve výkonu trestu může si pozadat o podmíněné propuštění na 1/3 a kdy si může zažádat odsouzený a kdy rodina?? Nástup měl 10.3.2021 a propuštěn by měl být 10.9 2021 předem děkuji

• admin napsal:

Dobrý večer, jak je v textu zcela jasně uvedeno, esencionální podmínkou je „poprvé“ ve výkonu trestu. Pokud je ve VT podruhé již podmínku a) – poprvé nesplňuje.

9. Lukaš napsal:

Dobry den ,Manželka je jako prvo trestaná.V papírech má napsáno přečin.Ted řešíme jestli si sebou vzít malou je jí 13 měsícu a mela by jít Do Světlé nad Sázavou. Chtel sem se optat jestli to máme řešit nebo jaká je pravděpodobnost že by byla propuštena na 1/3. Do dnes žila řádní život.2 měsice už ma za sebou tak že by ji chyběli už jen 4 měsice.

10. Monika Danielova napsal:

Dobrý den, manžel je ve výkonu trestu po druhé. Byl tam poprvé před osmi lety celý trest řádně vykonal celý a pak měl podmínku 3 roky kterou dodržel bez sebe menšího problému. Chtěla bych se zeptat jestli má nějakou šanci se dostat na 1/3 ven. Je tam za ublížení na zdraví co udělal před čtyřmi lety a od doby co je se mnou vedl řádný život. Děkuji.

11. Alena napsal:

Má šanci na podmínku člověk, který je po druhé ve výkonu trestu a byl podmínecne propuštěn na půlku v roce 2019 v září a v únoru 2020 podmínku porušil a znovu je ve výkonu?

• Dobrý den, ta šance se samozřejmě kategoricky snižuje, pokud byl na PP propuštěn a podmínky podmíněného propuštění porušil. Samozřejmě vždy záleží na úvaze soudu, ale pravděpodobnost úspěšnosti je zcela minimální.