Kauza Kramný ze slovenského pohledu

Případ Petra Kramného i po 11 letech vzbuzuje emoce. Platforma Voyo vysílá každý pátek pětidílný dokument Kauza Kramný.

Dokument je hojně podporován články o případu Petra Kramného. V některých případech máme pocit, že se jedná o totožný mediální lynč jako před 11 lety.

Učebnicovým příkladem je včerejší článek redaktora IDNES Tomáše Lánského. Je až k neuvěření, kolik dávno vyvrácených mýtů, lží a nepřesností lze vyrobit v jednom článku.

Již nyní je zjevné, že některá základní fakta v dokumentu nezazní, zejména s ohledem na producenta celé série, kterou je NOVA. Ta společně s bulvárním deníkem Blesk zásadně přispěla k naprostým dezinformacím, které nezakrytě publikovala ve veřejném prostoru.

I dnes, po 11 letech, zejména na sociálních sítích existuje neuvěřitelná řada mýtů, například že Klárka nebyla jeho biologická dcera, že hodil fén do vany nebo že měl výhodnou pojistku. Část z nich jsem se snažil vyvrátit článkem 50 mýtů o kauze Kramný.

Je velkou škodou, že ani po 11 letech se v České republice nenašel novinář, který by se vyhnul dojmologii, že Kramný málo brečel (první díl série Kauza Kramný tuto spekulaci vyvrátil), nebo málo truchlil, a neuchopil kauzu Kramný jen a výhradně po faktech a důkazech.

Přitom celý případ je velmi triviální. Česká strana po 5 měsících po repitvě přišla s pohádkou o vraždě elektrickým proudem, diagnózou per exclusionem (sic!). Netušili, že existují fotografie z pitvy Moniky a Klárky Kramných, kde žádná taková stopa není a nikdy nebyla. Tuto skutečnost nezávisle na sobě popisují tři lékaři. Jistě si položíte otázku, jak se s tím česká strana vyrovnala. Odpověď: vyrovnala se tak, že nikdy ani jeden lékař např. videokonferencí nebyl nikdy vyslechnut, protože kdyby potvrdili, což udělali písemně a fotodokumentací, že žádná taková stopa na krku nebyla, nemohl by být nikdy Kramný odsouzen.

Lepší detail krku Moniky Kramné jako stěžejního a základního důkazu o působení elektrického proudu na jejich těla naleznete zde a zde. (pozor, foto není vhodné pro slabší povahy)

Asi nejčastější otázkou je, kdo je tedy zavraždil a z jakého důvodu, když to nebyl Kramný, a zejména když na pokoji nikdo jiný nebyl. Většina veřejnosti nemá sebemenší tušení, že v Hurghádě za těch 11 let zemřelo za podobných okolností řada dalších lidí a příčina smrti je dodnes neznámá. Celá konstrukce české justice padla případem Cooperových, kdy na pokoji byli také tři osoby – dědeček, babička a vnučka. Oba zemřeli v rozmezí 30 minut, vnučka přežila a přes veškerou snahu rodiny se nepodařilo dodnes zjistit příčinu. Jistota je jen jedna, nezavraždil je Kramný, protože ten již odpykával trest v ČR.

A jak dopadl poslední důkaz, údajné histologické nálezy na srdcích Moniky a Kláry, se dočtete právě ve slovenském pohledu na kauzu Kramný.

Je fatální rozdíl mezi českou a slovenskou investigativní žurnalistikou. Z našeho pohledu investigace a zejména ověřování informací v ČR neexistuje, ale slovenské uchopení kauzy Kramný vypadá takto:

https://www.pravnelisty.sk/clanky/a1454-k-pripadu-petra-kramneho-vrazda-v-egypte-elektrickym-prudom

Jsem si jist, že o 90 % informací, které jsou ve slovenském podání prezentovány, nemá nejen veřejnost, ale ani čeští novináři sebemenší tušení.

Žádáme české novináře: ověřujte si informace. Přece nikdo z vás nechce skončit jako Etiene Bláha nebo Tomáš Lánský.

Vítejte v právním státě.

1 Comment

  1. Z.B. napsal:

    No tak rovno vas upozornim na FB stranku Noveho Casu zo vcera, kde je uvedene, ze od overeneho zdroja sa dozvedeli, ze p.Kramny bol gigolo a bol neuctivy a hruby k ženam… takze tiez to nie je nic moc ani u nas…

Napsat komentář